Jouw tuin sfeervol maken met bloemetjes

Wanneer het buiten weer wat warmer wordt, krijgen we allemaal weer zin om lekker buiten te zitten. Je tuin is dan het perfecte plekje om even bij te komen van alle drukte. Een sfeervolle tuin begint echter met een goede basis. In dit artikel lees je wat je zoal nodig hebt voor een sfeervolle tuin!

Sfeervolle bloemetjes in je tuin

Je tuin sfeervol maken met bloemetjes
Een tuin is niet compleet zonder bloemen. Ze zorgen voor kleur, geur en sfeer. Je kunt je tuin een boost geven door er mooie bloemetjes in te zetten. Hieronder vind je een aantal tips om je tuin op tefleuren met bloemen.

1. Kies de juiste bloemen
Niet alle bloemen zijn geschikt voor elk soort tuin. Er zijn veel verschillende soorten en maten van bloemen, dus het kan lastig zijn om de juiste keuze te maken. Bepaal van tevoren welke sfeer je in je tuin wilt creëren en welk effect je wilt bereiken. Vind je het belangrijk dat de bloemen lang bloeien? Kies dan voor stevige soorten zoals gerbera’s of rozen. Wil je graag dat de bloemetjes zo snel mogelijk groeien? Ga dan voor onderhoudsvriendelijke soorten als lavendel of margrieten.

2. Plant de bloemetjes op de juiste plek
Zorg ervoor dat de bloemetjes voldoende zonlicht krijgen. Plant ze daarom niet in de schaduw van bomen of andere grote planten. Geef de bloemen ook wat ruimte om te groeien, zodat ze niet gaan knellen.

3. Gebruik verschillende kleuren
Je kunt je tuin opfleuren door verschillende kleuren bloemen te gebruiken. Kies bijvoorbeeld voor een paar felle kleuren en combineer deze met wat rustigere tinten. Of ga voor een monochroom effect door alleen bloemen in één bepaalde kleur te planten.

4. Zorg voor verrassingseffecten
Je tuin hoeft niet saai te zijn. Je kunt er voor zorgen dat er elke keer weer wat anders is door af en toe wat nieuwe bloemen toe te voegen of andere planten te verwisselen. Zo houd je het voor jezelf en je bezoekers leuk en spannend.

5. Let op de geur
Niet alle bloemen ruiken even lekker. Sommige soorten kunnen zelfs een overheersende geur hebben. Zorg er daarom voor dat je de bloemen plant waar je ze wilt ruiken en niet in een windvrije hoek, anders kan de geur erg vervelend worden.

Soorten bloemetjes die sfeervol zijn

Er zijn verschillende soorten bloemetjes die je tuin sfeervol kunnen maken. Denk bijvoorbeeld aan een lelie, een margriet of een gerbera. Een lelie staat voor elegantie en gratie, terwijl een margriet meer staat voor vrolijkheid en gezelligheid. Een gerbera is perfect als je iets meer kleur in je tuin wilt brengen.

Hoe je de bloemetjes in je tuin plaatst

De meeste mensen kunnen wel wat hulp gebruiken bij het aanleggen van een mooie bloementuin. In dit artikel leer je stap voor stap hoe je de bloemetjes in je tuin plaatst. Als eerste moet je natuurlijk beslissen welke bloemen je wilt gaan planten. Wil je graag felle kleuren of juist rustige pasteltinten? Ga je voor een groot, overzichtelijk bed of liever voor kleine bloembedden met veel verschillende soorten? Wanneer je weet wat je wilt, is het tijd om de grond goed te spitten en eventuele onkruiden te verwijderen. Vervolgens kun je de borders of bloembedden uitzetten met touw of houten latten. Zorg ervoor dat ze niet te breed zijn, want dan is er later minder ruimte voor de bloemen.

Wat voor soort pot maakt het sfeervol?

De pot die je kiest voor je bloemetjes is erg belangrijk. Je wilt natuurlijk dat deze aansluit bij de sfeer die je in je tuin wilt creëren. Bepaalde materialen stralen meer rust uit, terwijl andere juist een levendige en kleurrijke touch toevoegen.

Een rustige sfeer creëer je met een eenvoudige terracotta of keramieken pot. Deze zijn gemakkelijk te verkrijgen en geven meteen een natuurlijke uitstraling aan je tuin. Een houten of rotan bloempot is ook geschikt als je een rustige sfeer wilt creëren. Als je iets meer kleur in je tuin wilt brengen, zijn plastic of metalen potten perfect. Deze zijn er in allerlei vrolijke en opvallende kleuren, die gelijk het tuinbeeld opfleuren!

Kleurencombinaties van bloemetjes

Een paarse iris met gele tulpen is een prachtige, klassieke combinatie. Roze en lavendelblauwe bloemen zorgen voor een romantische sfeer. Een tropische look kun je bereiken door oranje bloemen te combineren met bladgroen in verschillende tinten groen. Wil je de natuur in je tuin laten spreken? Kies dan voor eenvoudige bloemetjescombinaties zoals wit en crème of verschillende tinten rood.